|
MIĘKINIA - PIERWSZE FORUM GMINNE Zaproś znajomych do wspólnych rozmów
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 21:21, 08 Paź 2010 Temat postu: kącik kuchniomana ;P |
|
|
jest tak na każdym zebraniu, że ktoś musi zacząć i może zacznę nietypowo, bo o potrawie, a właściwie napitku, który robię pierwszy raz, ale zafascynował mnie aromat ... pigwy. Dostałem od mojego najlepszego sąsiada torbe pigw. Część poszła do słoi z cukrem - z tego sok do herbaty mówię Wam - niebo w gębie. A kilka przemroziłem i robię nalewkę (przepis z internetu):
[link widoczny dla zalogowanych]
A pestki zalane wodą są faktycznie bardziej gęste niż siemię lniane - smaruję skórę syna, który ma atopowe zapalenie skóry - zobaczymy, czy będą efekty.
Generalnie pigwa jest rewelacyjna!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez horst1969 dnia Pią 21:22, 08 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
askend
wyjadacz
Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 1039
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wilkszyn Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 0:53, 09 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Super watęk. Napisz więcej coś o napitce, ostro trzepie?
Tak na serio, szukam przepisu na chleb z pieca (przepis musi być staropolski, bez jakichś tam ulepszaczy)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 21:59, 10 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Askend, przepisów na chleb w sieci jest mnóstwo. Moim zdaniem podstawą dobrego chleba są 3 rzeczy w następującej kolejności:
- dobry zakwas
- dobry sposób wyrabiania ciasta (temperatura , czas etc.)
- dobry piec
Ale ja nie jestem za dobry w ciastach, choć kilka chlebków już upiekłem z niezłym skutkiem w miarę. Pizze mi wychodzą lepsze.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 23:36, 11 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Kurczę ( ), widzę, że prawie żadnych pasjonatów kuchni na tym forum... To jeszcze raz spróbuję z mojego menu. Rzecz nadaje się na proszone kolacje najbardziej. Carpaccio z poledwicy wołowej prowansalskich chłopów.
Składniki:
Ładna polędwica wołowa
1-2 jajka, pęczek koperku, nać pietruszki, 50-100g oleju - słonecznikowy, winogronowy lub ryżowy (absolutnie nie oliwa z oliwek, bo gorzkawa), 1/2 szklanki octu jabłkowego, musztarda rosyjska, musztarda zwykła (słodkawa np. deweley z pomarańczowym wieczkiem), 2 cebule, kilka ogórków konserwowych, pesto z ruccoli (ale nie konieczne), do ozdoby: kilka listków ruccoli, 1 świeża pieczrka, starty parmezan, pieprz z młynka.
Przygotowanie:
poledwice umyć i wsadzić do zamrażalnika, żeby lekko przemrozić. W tzw. międzyczasie oddzielić żołtka z jajek, trzepać w misce dodając małymi porcjami olej (jak do majonezu), kiedy masa zbieleje dodać 1-3 łyżeczki musztardy rosyjskiej i 1-3 łyżeczki musztardy zwykłej, ew. 1-2 łyżeczki pesto z ruccoli, posiekać pietruszkę i koperek, 2 cebule i kilka ogóreczków konserwowych na drobna kosteczkę - dodać, dalej mieszać, dodać 1/2 szklanki octu jabłkowego. Tak przygotowanym sosem (1/2 tego sosu) wyłożyć talerz grubą warstwą. Wyjąć lekko przemrożoną polędwicę. Kroić ostrym nożem na cieniutkie plasterki i układać na talerzu wyłożonym sosem.
Popieprzyć z młynka.
Po przykryciu talerza drugą połową sosu wysmarować plasterki polędwicy z góry. Przyozdobić ruccolą, cienko pokrojoną pieczarką i ew. plastrami korniszona, (można kapary, jak ktoś lubi - ja nie). Całość zasypać parmezanem.
Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 17:33, 21 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
to ja wrócę w okolice tej pigwy może
dopiero co zlałam moja nalewkę śliwkową i odłożyłam w ciemności do leżakowania
śliwki natomiast (za poradą jakiegos przemiłego internauty) zanurzyłam w zwykłej polewie czekoladowej.
Absolutna RE - WE - LA - CJA!!!
a moc mają taką, że Unia z pewnością nie przewiduje
sposób już wypróbowany, z serca wszystkim polecam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 17:53, 22 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
endorfina, jak zjesz juz ze 2 kilo, to napisz cos fajnego na forum
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:01, 22 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
oj, nie prowokuj, człowieku, bo mnie i na trzeźwo dobrze idzie
(to w którym temacie mam zacząć, w razie gdyby co? )
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 18:03, 22 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
a otworz jakas z najgorszych Pandor, niech sie rozniesie po gminie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw 0:52, 06 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
To ja w temacie - dla pasjonatów kuchni - polecam rewelacyjnego bloga - [link widoczny dla zalogowanych]
Maniakalnie przeglądam i znajduję mnóstwo inspiracji! Nauczyłam się nawet piec serniki. Warto zajrzeć!
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 17:56, 06 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
anutka- fajnie, ale zapodaj coś co polecasz od siebie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią 10:55, 07 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Teraz w deserach mam epokę serników. I zdecydowanie polecam dodawać serek mascarpone do masy serowej.
Ale co ja tu mogę przy Twoim carpaccio...
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 22:46, 07 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
eee, no bez przesady każdy ma tam jakieś cudo na podorędziu ....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
zdzich
zasłużony
Dołączył: 16 Maj 2007
Posty: 945
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 23:08, 08 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
co do carpaccio to wołowinka na surowo???
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
zdzich
zasłużony
Dołączył: 16 Maj 2007
Posty: 945
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 23:18, 08 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
jak zabraknie ci chleba to wrzuć do miski o,5 drożdży, 3 szklanki wody, 0,3 kg mąki pszennej, 1 łyżkę cukru, łyżeczkę soli zamieszać, przykryć ściereczką(czystą) i zostawić na ok. 1h następnie dodaj 1 łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli, słonecznik lub dynię, mąkę żytnią(lub pszenną jak nie masz żytniej) i wyrabiać dodając mąkę aż będzie "odchodzić od ręki" następnie włożyć do 2 blach piernikowych wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć i odczekać 2 h. następnie posmarować jajkiem i posypać makiem, do piekarnika na 50-60 min temp. 230-250 st. jeśli chleb ma być dłużej przechowywany to dodaj 1 ugotowanego średniego ziemniaka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 19:04, 10 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
zdzich - carpaccio = tylko surowa poledwica. Tak jak sushi=surowe ryby i tatar = surowe wołowe na tatar (najlepiej też polędwica).
W tym przepisie mozna nawet zastosować grubsze kawałki, takie, jakie uda sie odkroić z nieprzemrożonej polędwicy ze względu na dużą obecność sosu. Ale ja wolę lekko przemrozić i kroić na pergamin. Do krojenia polecam taki nóż : [link widoczny dla zalogowanych]
aczkolwiek można kupić o wiele tańsze i robione fabrycznie, ważne żeby były kata-ba (ostrzone jednostronnie) - wtedy nie uszkadzają krojonego mięsa.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez horst1969 dnia Pon 19:16, 10 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|