|
MIĘKINIA - PIERWSZE FORUM GMINNE Zaproś znajomych do wspólnych rozmów
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 20:16, 12 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
horst1969 napisał: | Endi, chyba muszę Ci większy plan wysłać dla wyobraźni |
No! To i dobrze, bo co człowiek popatrzy, to znacznie lepiej, niż sobie tylko wyobrazi
a już sobie wyobrażałam, że ktoś tam musi na czworaka po ta pizzę nurkować
nieźle się tam pod ta strzecha urzadziłeś, to wędzarnia i grill, jak mniemam?
a i potańczyć jest gdzie, tylko rurę zapomniałeś przymocować
I wkurzasz mnie waść! Przy czym najmniej tym zawołaniem a znacznie więcej drażnieniem się z moim apetytem!
Ciasto do pizzy mam nadzieje robicie cienkie? Bo mniej lubię
Oliwa do ciasta?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 20:27, 12 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
wędzarnia grill i kuchnia węglowa, taka z blachą na chlebki z czosnkiem
a ciasto lubimy cienkie, ale nie ma problemu z grubym, wręcz mniej roboty bo to tylko kilka ruchów okrężnych mniej oliwa łyżka na ciasto na dwie średnie pizze.
Tańce tez już były, a jakże Podłoga ze 100letnich belek z rozbiórek niemieckich domów, a cegły brukowe wypalone w bardzo starej cegielnie po drugiej stronie Odry w Pagolewie (polecam zresztą ten materiał, bo jest niepowtarzalny).
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez horst1969 dnia Pią 20:29, 12 Gru 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią 22:20, 12 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Horst, że zapytam, a pizzę kręcisz; w powietrzu ? na płasko ? czy na rancie ?
Znaczy się z tego co napisałeś o ruchach okrężnych to wnioskuję, że chyba nie w powietrzu ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 22:35, 12 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
w powietrzu nie próbowałem jeszcze, nie zrobiłem ich jeszcze aż tyle i nie zamierzam Włochom odbierać roboty normalnie na płasko rozciągam, jak robiłem większe, to czasem przeciągałem (przerzucałem) na przedramieniach, ale ze względu na nieduży piec i duża temperaturę stosuję teraz już krótką obróbkę ciasta i nie robię cieńkich max.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 22:41, 12 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
horst1969 napisał: | nie zamierzam Włochom odbierać roboty |
ale tam!
Włosi sa przereklamowani
Wiadomo, że najlepsza pizza to amerykańska
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią 22:52, 12 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
A ja Wam powiem, że Włochy kocham ale pizze to też Chorwackie kocham, zwłaszcza te z Istrii.
Generalnie kuchnia Chorwacka, ta na Istrii to jak we Włoszech ale mniej rozreklamowana na świecie lecz niejednokrotnie lepsza. I parmezan i prosciutto crudo swoje mają zaje.....e.
A calamari fritti ? Kurcze - pośliniłem się
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 23:03, 12 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Zbezpieczyciel napisał: | A ja Wam powiem, że Włochy kocham ale pizze to też Chorwackie kocham, zwłaszcza te z Istrii.
Generalnie kuchnia Chorwacka, ta na Istrii to jak we Włoszech ale mniej rozreklamowana na świecie lecz niejednokrotnie lepsza. I parmezan i prosciutto crudo swoje mają zaje.....e.
A calamari fritti ? Kurcze - pośliniłem się |
nie tylko na Istrii, generalnie aż po Dalmację. Ale niestety niektórych smaków nie wykonamy, ze względu na brak produktów, co z tego że kupię jarmuż, jak on jest tak samo pędzony holendersko, jak blade pomidory (właśnie walczę z nim) szynka u nas nigdy nie dojrzeje w taki sposób , nie mówiąc o serach, winie, kaparach, figach etc. etc. a owoce morza ... ech ...
ale a propos morza i produktów, należy zobaczyć ten film, dla własnego dobra i naszych bliskich:
https://www.youtube.com/watch?v=XomF1er9mLc
polecam, Endorfina powie pewnie, że się zdrzemnęła
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 23:11, 12 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
w takim razie od razu odkładam na jutro
Tym bardziej, że co by tam nie mówiono to i tak niewiele ryzykuję, ponieważ u mnie ryb się jada śladowe ilości.
a i w akwarium ostatnio pustki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią 23:14, 12 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Ale podzielę się jeszcze jednym doświadczeniem a propos "smaków nie wykonamy".
Lubię sobie proste danie ciachnąć jak spaghetti bolognese, i jak sobie jestem np na Cempingu w Chorwacji to kupuję tam wszystko na miejscu, oprócz gazu do butli bo wlokę butlę BPLight z Polski.
I jak tam nad morzem, na Campingu sobie to danie upichcimy z rodzinką to miodzio w gębie i winko z małżonką - niebiosa normalnie.
Ale jak dokładnie te same składniki - toczka w toczkę (łącznie nawet z winem, pomidorami, oliwą, solą i bazylią nie mówiąc o mięsie i makaronie - wszystko to samo !!!) ! przywieziemy do Polski i zrobimy to samo tutaj na miejscu to niema bata - smakuje inaczej ! Dlaczego ?
Bo gaz nie z BP tylko z Gazeli ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 23:32, 12 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
abstrahując od spaghetti bolognese, które akurat wykonuję najlepsze wg. mojej rodziny, a dzieci ponoć nie kłamią, ale którego nie jadam sam zbyt dużo, bo nie przepadam za pastą w żadnej postaci, to co do tego zjawiska, to się zgadzam w 100%. Dotyczy to nawet napitków przywiezionych w hermetycznych buteleczkach, nie smakują ci one, jak tam.
Myślę, że oprócz psyche, która musi nam podkręcać zmysły w takich miejscach jak śródziemnomorze, to jeszcze coś takiego jak zapach miejsca, w którym się je też ma znaczenie, ponieważ jedząc, jemy oczkami, kubkami smakowymi i nosem. Były doświadczenia robione (kupę filmów w tv na ten temat) , że jak zatkasz nos i zakryjesz oczy, to trudno rozpoznać, co jesz.
Więc jak jadłeś złociste krążki kalmarów, podlane białym winkiem w otoczeniu aromatu dojrzałego w śródziemnomorskim słońcu czosnku, patrząc na zachód słońca nad zatoką i dobiegały do ciebie zapachy wygrzanych słońcem roślin, to sorry, ale to se ne vrati, taki mamy klimat
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią 23:48, 12 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Pytanie zadałem retorycznie oczywiście, aby ktoś potwierdził tezę, którą Horście napisałeś jak z moich klawiszy .
Dla mnie kluczowe są te drzewka oliwne i lawenda wszechobecna.
I to jest troszkę tak jak z baranami w Turcji, gdzie do pieczenia nie używają przypraw, a tylko do konsumpcji podawana jest sól, bo te barany żrą zioła wszelakie za życia prosto z gleby - jak mi opowiadał znajomy Turek bo tam nie byłem i jakoś mi się nie chce
BTW - co do trunków to mam taki adresik niedaleko UMAG'u - tylko 900-coś km od nas.
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Pią 23:49, 12 Gru 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 13:05, 13 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
chodzi o okoliczności ale tez i o serce, które ktoś włożył w przygotowanie
i serio ja tak mam, że większa przyjemność sprawia mi jedzenie czegoś, co ktoś przygotował i podał, niż ja sama. ale tak pewnie maja wszyscy, którzy zajmują się przyrządzaniem posiłków na co dzień
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Sob 13:27, 13 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Endorfina napisał: | ...większa przyjemność sprawia mi jedzenie czegoś, co ktoś przygotował i podał, niż ja sama. ale tak pewnie maja wszyscy, którzy zajmują się przyrządzaniem posiłków na co dzień | A mnie większą jak ktoś je smakiem co ja przygotowałem
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Sob 13:27, 13 Gru 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 13:45, 13 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Endorfina napisał: | w takim razie od razu odkładam na jutro
Tym bardziej, że co by tam nie mówiono to i tak niewiele ryzykuję, ponieważ u mnie ryb się jada śladowe ilości.
a i w akwarium ostatnio pustki |
pamiętaj, że do pasz zwierzęcych (kurczaczki pyszne) też się dodaje mączkę rybną i jakoś je trzeba konserwować, żeby nie zjełczały ...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 13:57, 13 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
to akurat wiem - wystarczy czasem zaczać smażyć pierś kurczaczą, żeby cały dom śmierdział rybami :/
ale to jest sprawa, której prawdę mówiąc nie potrafię rozkminić - moje dziecko jest uczulone na ryby, stad jego dieta ryb nie zawiera, żaden problem - można życ i bez tego.
Kurczaki ze sklepu jadamy stosunkowo rzadko, ze względu na antybiotyki i inne niespodzianki, wiadomo.
Teoretycznie po takim kurczaku nie dzieje się nic. Chociaz, jak już zostało powiedziane on na rybie wykarmiony, więc jego białko (=mięso) zbudowane jest w pewnym stopniu z białka ryby.
Dlaczego więc reakcja immunologiczna jest zupełnie inna?
Ostatnio - w przypadkowych zupełnie testach - wyszły dość spore odczyny alergiczne na.... mięso kurczaka. Pytanie: dlaczego? I jak się ma wynik testu do (chyba) braku objawów? Bo domyślam się, że próbka alergenu stosowana do testów jest na bazie 'czystego' kurczaka, takiego, jakim powinien on być?
I jak tu żyć?...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|