Forum MIĘKINIA - PIERWSZE FORUM GMINNE Strona Główna MIĘKINIA - PIERWSZE FORUM GMINNE
Zaproś znajomych do wspólnych rozmów
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kącik kuchniomana ;P
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9, 10, 11  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MIĘKINIA - PIERWSZE FORUM GMINNE Strona Główna -> Dowolne tematy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Endorfina
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrozów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:30, 09 Gru 2014    Temat postu:

bo słabo się starasz Razz

lutynianka - możliwe, że tajemnica tkwi w temperaturze - moja teściowa nie pozwalała nawet szybko przechodzić koło miejsca, w którym rosło drożdżowe, żeby go przeciąg nie złapał Wink
zabawne, ale coś w tym rzeczywiście jest.
Przy czym moja mama - mistrzyni drożdżowego, a robi je najtradycyjniejszymi metodami, jakie istnieja i zawsze baby rosna pod sam 'sufit' piekarnika, a zakalca w życiu nie zrobiła, to jednak makowce nie sa jak sklepowe i faktycznie zostaje miejsce pomiędzy masa makowa a warstwa ciasta...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
acoś
stały bywalec
stały bywalec



Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 312
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lutynia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 22:28, 09 Gru 2014    Temat postu:

Jeśli chodzi o ciasta drożdżowe, to wg mojej wiedzy ciasto musi być długo zagniatane, tak by ogrzało się od dłoni, u nas zawsze rośnie w najcieplejszym miejscu w domu, oczywiście bez przeciągów. Nie zdarza się,żeby w drożdżowym był zakalec, biszkopty i półbiszkopty i owszem, jeśli ciasto nie jest wystarczająco ubite. W makowcu można próbować smarować ciasto przed nałożeniem masy makowej "roklepanym" białkiem, ale czy to wystarczy??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Wto 23:30, 09 Gru 2014    Temat postu:

horst1969 napisał:
Widze to po pizzy, ktora w "bosch`u" potrafi wyjsc po kilkunastu minutach w niektórych miejscach "ciaplasta", natomiat jak piekę w piecu na drewno to czas pieczenia pizzy jest 30 sek-45 sek.
Horst, oczywiście, że temperatura ma kolosalne znaczenie Laughing
Ale pozwolę sobie wyjaśnić jako doświadczony niegdyś pizzaiolo; temperatura w piecu do pizzy opalanym drewnem dochodzi nawet do 600 stC czyli jest zatem ze dwa razy wyższa niż w piekarniku domowym i do tego kładziemy pizze na kamiennym spodzie rozgrzanym do tejże samej bardzo wysokiej temperatury i po nałożeniu pizzy tudzież włożeniu jej do tegoż pieca - tenże piec i kamień pod pizzą nie traci praktycznie w ogóle temperatury. Ponadto pizza ma raczej cienkie ciasto.
I stąd mamy czasy pieczenia 30-45 sek.
Powrót do góry
horst1969
zasłużony VIP
zasłużony VIP



Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 18:08, 10 Gru 2014    Temat postu:

Zbezpieczyciel napisał:
horst1969 napisał:
Widze to po pizzy, ktora w "bosch`u" potrafi wyjsc po kilkunastu minutach w niektórych miejscach "ciaplasta", natomiat jak piekę w piecu na drewno to czas pieczenia pizzy jest 30 sek-45 sek.
Horst, oczywiście, że temperatura ma kolosalne znaczenie Laughing
Ale pozwolę sobie wyjaśnić jako doświadczony niegdyś pizzaiolo; temperatura w piecu do pizzy opalanym drewnem dochodzi nawet do 600 stC czyli jest zatem ze dwa razy wyższa niż w piekarniku domowym i do tego kładziemy pizze na kamiennym spodzie rozgrzanym do tejże samej bardzo wysokiej temperatury i po nałożeniu pizzy tudzież włożeniu jej do tegoż pieca - tenże piec i kamień pod pizzą nie traci praktycznie w ogóle temperatury. Ponadto pizza ma raczej cienkie ciasto.
I stąd mamy czasy pieczenia 30-45 sek.

Dzięki ze mi to wyjaśniłeś Very Happy bo nie wiedziałbym po co zbudowałem piec do pizzy i dlaczego w taki sposób Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Śro 19:56, 10 Gru 2014    Temat postu:

@horst
Nie gadaj, że masz w chacie taki piec ? Laughing Laughing Laughing Dżizus - fajowo Laughing
Powrót do góry
Endorfina
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrozów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:32, 10 Gru 2014    Temat postu:

horst1969 napisał:
(...) zbudowałem piec do pizzy i dlaczego w taki sposób Very Happy

Pod tą strzechą? Cool I jeszcze nie zaprosiłeś na degustację?? Nooooooo to ja nie wiem, czy Ci tam chleb zakalca nie dostanie Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Śro 23:07, 10 Gru 2014    Temat postu:

Sorry, ja tu świeży, i ponoć cham i prostak, i tak nie śmiałem zapytać, ale też bym się wprosił na pizzę z takiego prawdziwego pieca na drewno skoro Endi już z tym wyszła ?.

BTW- a jaką pizzerię lubicie we Wrocławiu ? z piecem na drewno ? Ja Sergio Mandini na Bogusławskiego - Laughing o rany ale zbieg nazwisk Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
Magic
ekspert
ekspert



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 1416
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Miękinia
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 23:46, 10 Gru 2014    Temat postu:

horst pochwal się jak ten piec wygląda.

A pizza o dziwo dla mnie najlepsza w Środzie w pizzerii "Anna". Ale ja nie za często jadam pizzę to nie robię za znawcę w temacie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endorfina
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrozów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:57, 11 Gru 2014    Temat postu:

pizzę to lubię okrutnie!
a najbardziej taką, którą ktoś zrobi Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
horst1969
zasłużony VIP
zasłużony VIP



Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 22:27, 11 Gru 2014    Temat postu:

Magic napisał:
horst pochwal się jak ten piec wygląda.

A pizza o dziwo dla mnie najlepsza w Środzie w pizzerii "Anna". Ale ja nie za często jadam pizzę to nie robię za znawcę w temacie.


juz był na zdjęciach, ale z kurczakiem w środku Smile

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magic
ekspert
ekspert



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 1416
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Miękinia
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 1:34, 12 Gru 2014    Temat postu:

A tu ciepła Ci dużo ucieka, jaką temperaturę możesz dobić w tym cudzie architektury? Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
horst1969
zasłużony VIP
zasłużony VIP



Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 9:59, 12 Gru 2014    Temat postu:

Magic, już odpowiadam. Piece tego typu (pompejańskie)
https://www.youtube.com/watch?v=Gei_BW5oXOg
zbudowane są właśnie wszystkie w podobny sposób. Szerokość i wysokość otworu musi pozwolić na wygodne umieszczenie w nim pieczonych potraw i w przypadku pizzy jeszcze dać możliwość jej obracania.
Istotnym elementem, poza użytymi materiałami jest budowa komory w kształcie kopuły i bardzo ważne – umieszczenie wylotu spalin z przodu nad „rękawem”, co powoduje, że otrzymujemy termoobieg.
Uwierz, że temperatura osiągana w tym piecu i co ważne jej rozmieszczenie i stałość pozwala upiec pizzę w czasie poniżej 1 minuty. Można było pokusić się o większą komorę i nieco dłuższy rękaw, ale tutaj byłem niestety ograniczony układem pozostałych elementów. W przypadku, gdybym piekł chleb można pomyśleć jeszcze o drzwiczkach, ale na to przyjdzie czas.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endorfina
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrozów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:12, 12 Gru 2014    Temat postu:

no ale żeby tak na samym gruncie stał?...

Właśnie skonsumowałam pizzę - z Dino [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
horst1969
zasłużony VIP
zasłużony VIP



Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 19:51, 12 Gru 2014    Temat postu:

Endorfina napisał:
no ale żeby tak na samym gruncie stał?...

Właśnie skonsumowałam pizzę - z Dino [link widoczny dla zalogowanych]


jak na gruncie? po pierwsze kobieto Wink, jest fundament, po drugie jest murek i kolejna wylewka, na wylewce jest położona płyta wermikulitowa (izolacja i ogniotrwałośc do 1300st.C) na tym dopiero jest pierwsza warstwa pieca, czyli cegły szamotowe stanowiące palenisko i zarazem miejsce położenia pizzy.
A moje pizze polecane to: Pizza Mobile (Tecza) i w sumie dobra robią w kredensie w Wilkszynie, szczególnie pasi mi ta:
[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]/313795_328007213976241_535268513_n.jpg?oh=7393c94ec521ced0cc8b273cb96cc016&oe=55406E33[/img]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez horst1969 dnia Pią 19:51, 12 Gru 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
horst1969
zasłużony VIP
zasłużony VIP



Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 19:58, 12 Gru 2014    Temat postu:

Endi, chyba muszę Ci większy plan wysłać dla wyobraźni Smile Wink :

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MIĘKINIA - PIERWSZE FORUM GMINNE Strona Główna -> Dowolne tematy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9, 10, 11  Następny
Strona 4 z 11

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin