Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:30, 09 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
bo słabo się starasz
lutynianka - możliwe, że tajemnica tkwi w temperaturze - moja teściowa nie pozwalała nawet szybko przechodzić koło miejsca, w którym rosło drożdżowe, żeby go przeciąg nie złapał
zabawne, ale coś w tym rzeczywiście jest.
Przy czym moja mama - mistrzyni drożdżowego, a robi je najtradycyjniejszymi metodami, jakie istnieja i zawsze baby rosna pod sam 'sufit' piekarnika, a zakalca w życiu nie zrobiła, to jednak makowce nie sa jak sklepowe i faktycznie zostaje miejsce pomiędzy masa makowa a warstwa ciasta...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
acoś
stały bywalec
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 312
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lutynia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 22:28, 09 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o ciasta drożdżowe, to wg mojej wiedzy ciasto musi być długo zagniatane, tak by ogrzało się od dłoni, u nas zawsze rośnie w najcieplejszym miejscu w domu, oczywiście bez przeciągów. Nie zdarza się,żeby w drożdżowym był zakalec, biszkopty i półbiszkopty i owszem, jeśli ciasto nie jest wystarczająco ubite. W makowcu można próbować smarować ciasto przed nałożeniem masy makowej "roklepanym" białkiem, ale czy to wystarczy??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Wto 23:30, 09 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
horst1969 napisał: | Widze to po pizzy, ktora w "bosch`u" potrafi wyjsc po kilkunastu minutach w niektórych miejscach "ciaplasta", natomiat jak piekę w piecu na drewno to czas pieczenia pizzy jest 30 sek-45 sek. | Horst, oczywiście, że temperatura ma kolosalne znaczenie
Ale pozwolę sobie wyjaśnić jako doświadczony niegdyś pizzaiolo; temperatura w piecu do pizzy opalanym drewnem dochodzi nawet do 600 stC czyli jest zatem ze dwa razy wyższa niż w piekarniku domowym i do tego kładziemy pizze na kamiennym spodzie rozgrzanym do tejże samej bardzo wysokiej temperatury i po nałożeniu pizzy tudzież włożeniu jej do tegoż pieca - tenże piec i kamień pod pizzą nie traci praktycznie w ogóle temperatury. Ponadto pizza ma raczej cienkie ciasto.
I stąd mamy czasy pieczenia 30-45 sek.
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 18:08, 10 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Zbezpieczyciel napisał: | horst1969 napisał: | Widze to po pizzy, ktora w "bosch`u" potrafi wyjsc po kilkunastu minutach w niektórych miejscach "ciaplasta", natomiat jak piekę w piecu na drewno to czas pieczenia pizzy jest 30 sek-45 sek. | Horst, oczywiście, że temperatura ma kolosalne znaczenie
Ale pozwolę sobie wyjaśnić jako doświadczony niegdyś pizzaiolo; temperatura w piecu do pizzy opalanym drewnem dochodzi nawet do 600 stC czyli jest zatem ze dwa razy wyższa niż w piekarniku domowym i do tego kładziemy pizze na kamiennym spodzie rozgrzanym do tejże samej bardzo wysokiej temperatury i po nałożeniu pizzy tudzież włożeniu jej do tegoż pieca - tenże piec i kamień pod pizzą nie traci praktycznie w ogóle temperatury. Ponadto pizza ma raczej cienkie ciasto.
I stąd mamy czasy pieczenia 30-45 sek. |
Dzięki ze mi to wyjaśniłeś bo nie wiedziałbym po co zbudowałem piec do pizzy i dlaczego w taki sposób
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Śro 19:56, 10 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
@horst
Nie gadaj, że masz w chacie taki piec ? Dżizus - fajowo
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:32, 10 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
horst1969 napisał: | (...) zbudowałem piec do pizzy i dlaczego w taki sposób |
Pod tą strzechą? I jeszcze nie zaprosiłeś na degustację?? Nooooooo to ja nie wiem, czy Ci tam chleb zakalca nie dostanie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Śro 23:07, 10 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Sorry, ja tu świeży, i ponoć cham i prostak, i tak nie śmiałem zapytać, ale też bym się wprosił na pizzę z takiego prawdziwego pieca na drewno skoro Endi już z tym wyszła ?.
BTW- a jaką pizzerię lubicie we Wrocławiu ? z piecem na drewno ? Ja Sergio Mandini na Bogusławskiego - o rany ale zbieg nazwisk
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magic
ekspert
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 1416
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Miękinia Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 23:46, 10 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
horst pochwal się jak ten piec wygląda.
A pizza o dziwo dla mnie najlepsza w Środzie w pizzerii "Anna". Ale ja nie za często jadam pizzę to nie robię za znawcę w temacie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:57, 11 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
pizzę to lubię okrutnie!
a najbardziej taką, którą ktoś zrobi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 22:27, 11 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Magic napisał: | horst pochwal się jak ten piec wygląda.
A pizza o dziwo dla mnie najlepsza w Środzie w pizzerii "Anna". Ale ja nie za często jadam pizzę to nie robię za znawcę w temacie. |
juz był na zdjęciach, ale z kurczakiem w środku
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magic
ekspert
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 1416
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Miękinia Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 1:34, 12 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
A tu ciepła Ci dużo ucieka, jaką temperaturę możesz dobić w tym cudzie architektury?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 9:59, 12 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Magic, już odpowiadam. Piece tego typu (pompejańskie)
https://www.youtube.com/watch?v=Gei_BW5oXOg
zbudowane są właśnie wszystkie w podobny sposób. Szerokość i wysokość otworu musi pozwolić na wygodne umieszczenie w nim pieczonych potraw i w przypadku pizzy jeszcze dać możliwość jej obracania.
Istotnym elementem, poza użytymi materiałami jest budowa komory w kształcie kopuły i bardzo ważne – umieszczenie wylotu spalin z przodu nad „rękawem”, co powoduje, że otrzymujemy termoobieg.
Uwierz, że temperatura osiągana w tym piecu i co ważne jej rozmieszczenie i stałość pozwala upiec pizzę w czasie poniżej 1 minuty. Można było pokusić się o większą komorę i nieco dłuższy rękaw, ale tutaj byłem niestety ograniczony układem pozostałych elementów. W przypadku, gdybym piekł chleb można pomyśleć jeszcze o drzwiczkach, ale na to przyjdzie czas.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 18:12, 12 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
no ale żeby tak na samym gruncie stał?...
Właśnie skonsumowałam pizzę - z Dino [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 19:51, 12 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Endorfina napisał: | no ale żeby tak na samym gruncie stał?...
Właśnie skonsumowałam pizzę - z Dino [link widoczny dla zalogowanych] |
jak na gruncie? po pierwsze kobieto , jest fundament, po drugie jest murek i kolejna wylewka, na wylewce jest położona płyta wermikulitowa (izolacja i ogniotrwałośc do 1300st.C) na tym dopiero jest pierwsza warstwa pieca, czyli cegły szamotowe stanowiące palenisko i zarazem miejsce położenia pizzy.
A moje pizze polecane to: Pizza Mobile (Tecza) i w sumie dobra robią w kredensie w Wilkszynie, szczególnie pasi mi ta:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]/313795_328007213976241_535268513_n.jpg?oh=7393c94ec521ced0cc8b273cb96cc016&oe=55406E33[/img]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez horst1969 dnia Pią 19:51, 12 Gru 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 19:58, 12 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Endi, chyba muszę Ci większy plan wysłać dla wyobraźni :
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|