Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:36, 04 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
horst1969 napisał: |
Indyk natomiast znowu idealnie komponuje się dla mnie ze smakiem pomarańczy. |
Brzmi całkiem nieźle ale ja mam na te okoliczność inny zestaw: suszone morele, rzadziej żywe brzoskwinie, kwaśne jabłko, kilka rodzynek i biała część pora - delicious!
Co do pieczenia gęsi w glinie - świetnie o tym napisane w kryminale Chmielewskiej - ubaw po pachy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 20:05, 04 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Jak już odświeżamy temat:
Dla wszystkich zaganianych, i słomianych wdowców, którzy po powrocie do domu konfrontują się z prawie pustą lodówką, danie typu 5 min., które właśnie również wykonałem z powodów powyższych. Szczęśliwie zastałem wątróbkę drobiową i sałatę oraz gruszki. Wątróbeczkę obrabiamy termicznie na szybciora bez żadnych przypraw na oleju, dodajemy w końcowej fazie piórka cebulki do tego z 2 gruszki, pokrojone w kostkę. Na koniec teriyaki i kapka sosu ostrygowego, dusimy 30 sek i nakładamy na poduszkę z sałaty. W wersji dla dorosłych dodałbym jeszcze do duszenia odrobinę koniaku lub calvadosu. Co sądzicie o tym? Bo ja już wiem jak smakuje
fot.moje. więc sorry za jakość
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magic
ekspert
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 1416
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Miękinia Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 20:08, 04 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Też poświęciłem 5 minut i mój obiad wygląda jakoś inaczej
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:25, 04 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
horst1969 napisał: | wątróbkę drobiową i sałatę oraz gruszki. (...) piórka cebulki do tego z 2 gruszki, pokrojone w kostkę. Na koniec teriyaki i kapka sosu ostrygowego, (...) poduszkę z sałaty. |
Nieźle pusto w tej wdowczej lodówce
Magic - to się moczy nie więcej niż 3 minuty, a niecierpliwi zjadają nawet na sucho
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magic
ekspert
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 1416
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Miękinia Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 23:10, 04 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Woda w czajniku się długo gotowała [/u]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 23:21, 04 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Endorfina napisał: | horst1969 napisał: | wątróbkę drobiową i sałatę oraz gruszki. (...) piórka cebulki do tego z 2 gruszki, pokrojone w kostkę. Na koniec teriyaki i kapka sosu ostrygowego, (...) poduszkę z sałaty. |
Nieźle pusto w tej wdowczej lodówce ...cut |
Owoce są raczej zawsze, staram się żeby dzieciaki brały do szkoły, cebula musi być - nie wyobrażam sobie, żeby ktoś nie miał , sałatę trzymam zawsze, też raczej staram się przynajmniej przyozdobić dzieciakom kanapki, żeby nie były smętne, sosy w butelkach - nie trzymam w lodówce , aczkolwiek ten przepis obejdzie się i bez nich, jedyne co, to wątróbka i tę to, przyznam szczerze zakupiłem po drodze z myślą o kolacji i nie było jej w lodówce no i alkohol jakiś do sosu też się chyba u każdego chłopa znajdzie? c`nie?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magic
ekspert
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 1416
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Miękinia Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 0:52, 05 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
horst ty tak sam z siebie to lubisz robić, czy poprsotu podział ról w domu jest odmienny niż w większości polskich rodzin? Tak wiem, bardzo seksistowsko.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 8:01, 05 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Magic napisał: | horst ty tak sam z siebie to lubisz robić, czy poprsotu podział ról w domu jest odmienny niż w większości polskich rodzin? Tak wiem, bardzo seksistowsko. |
Pierwsze po primo: lubię a po 2. uważam, że podział ról powinien być efektywny, tzn. obowiązki powinny być tak podzielone, żeby zminimalizować czas ich wykonania a efekty były maksymalnie dobre z możliwych. (Np. w imię politycznej poprawności raczej nie daję do ręki siekiery mojej żonie , ale gdy ona coś tam mruczy o prasowaniu, to wyjaśniam grzecznie, że jeśli chce pożegnać się z kilkoma ulubionymi sukienkami, to ja jestem gotów na ten eksperyment )
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:06, 05 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
a ja bym na jej miejscu poszła za ciosem i poświęciła te kiecki, których nie lubię - nie dość, że pozbyłabym się ich w humanitarny sposób, to jeszcze nauczyłbyś się czegoś i z następnymi nie byłoby już problemu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 20:06, 05 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
info dla kupujących karpie na Święta:
Cytat: | Każdy nasz odbiorca sklep, hurtownia, restaurator otrzymuje od nas certyfikat z indywidualnym numerem, a także z informacją na jaki czas został wystawiony, a także widnieje na nim podpis Prezesa Spółki
W przypadku klientów zakupujących naszą rybę w hurtowniach mogą oni wystąpić do nas o wydanie takiego certyfikatu, po weryfikacji wniosku certyfikat zostanie wysłany do sklepu.
Każdego roku wydawany jest nowy wzór certyfikatu na rok w chwili obecnej obowiązuje następujący wzór: |
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez horst1969 dnia Pią 20:07, 05 Gru 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
lutynianka od zawsze
użytkownik
Dołączył: 20 Lut 2014
Posty: 58
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:56, 09 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Z racji tego,że święta za pasem to skorzystam z okazji i poproszę o radę drogie forumowiczki-kucharki,tudzież forumowiczów-kucharzy.
Jestem osobą piekącą różne,przeróżne ciasta,ciasteczka i inne słodkości.Natomiast mam problem z makowcem drożdżowym zawijanym i babkami.Babki zawsze,ale to zawsze wychodzą mi z zakalcem,natomiast makowiec odchodzi od ciasta.Próbowałam różnych metod,ciasno zwijam,zawijam w papier ale to nic nie daje.Moja teściowa zawija jak jej pod rękę podejdzie i wszystko super się trzyma.Ja kombinuję jak kon pod górę i d...zbita.
Może ma ktoś pomysł?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:58, 09 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
może jakbyś została teściową, to by Ci zaczęło wychodzić?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
lutynianka od zawsze
użytkownik
Dołączył: 20 Lut 2014
Posty: 58
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:00, 09 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Pomimo mojego "podeszłego" wieku,to jeszcze dłuuugo musze czekac na ten zaszczyt.Ale może masz rację.........
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 21:03, 09 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
wiec jesli chodzi o ciasta, to jestem totalnym leworęcznym bandytą, ale kiedyś udawało mi sie robic jakies proste babki i torty, natomiast z zakalcem widzę, że moja żona ma ten sam problem ... mi się wydaje, że to jest kwestia dzisiejszych pieców, które nie trzymaja temperatury. Widze to po pizzy, ktora w "bosch`u" potrafi wyjsc po kilkunastu minutach w niektórych miejscach "ciaplasta", natomiat jak piekę w piecu na drewno to czas pieczenia pizzy jest 30 sek-45 sek.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 21:06, 09 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Endorfina napisał: | ...jeszcze nauczyłbyś się czegoś i z następnymi nie byłoby już problemu |
uwierz Endorfina, że próbowałem, jak bum cyk, ale za ażdym razem trzeba było spowrotem do pralki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|