Forum MIĘKINIA - PIERWSZE FORUM GMINNE Strona Główna MIĘKINIA - PIERWSZE FORUM GMINNE
Zaproś znajomych do wspólnych rozmów
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kącik kuchniomana ;P
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MIĘKINIA - PIERWSZE FORUM GMINNE Strona Główna -> Dowolne tematy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tuby_lec
zasłużony VIP
zasłużony VIP



Dołączył: 27 Maj 2012
Posty: 2661
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 10:37, 21 Lis 2015
PRZENIESIONY
Sob 14:09, 21 Lis 2015    Temat postu:

horst1969 napisał:
Z ta grubością, to może żle się wyraziłem, ...

Widać, że podstawy temat zredukował się z floriańskich do kulinarnych Smile

>Z ta grubością, to może żle się wyraziłem,
na pewno Smile

>i to bardziej w przypadku jak garnek jest duży i wychodzi poza element grzewczy,
... jest bardziej ekonomiczny - pisałem o niepotrzebnym "ogrzewaniu powietrza", co co światlejsze kobiety robią namiętnie Wink
tu masz rację

>wtedy gruby garnek, chłonący ciepło, a potem, po zmniejszeniu grzania, oddający go

zgoda; tak jak duża ilość wody w c.o. (choć wolniej się nagrzewa)

>Co do gazu, to też wydaje mi się, że mam rację, cienkie dno nagrzewa się szybko do pewnego maximum,
nawet zdradzę, że to max to ok. 100 stC; przy zbyt słonych zupach może ciut więcej Smile

>ale wolniej przekazuje ciepło potrawie,
wprost przeciwnie, opór cieplny maleje z grubością Rolling Eyes

> [...]nie stwarza prawie żadnego oporu cieplnego (garnki miedziane).
zob. wyżej

>...poza niektórymi typami potraw, wymagającymi krótkiej obróbki i szoku termicznego (steki, blanszowanie etc.)

tu wprowadziłeś nową zmienną - dotychczas była mowa (domyślnie) o gotowaniu;
to o czym piszesz to odmiana smażenia/pieczenia i wtedy moja teoria zastosowania nie ma; łatwo przesmażyć, łatwo przypalić Smile
ale nagrzewanie jest o wiele szybsze i nieważne jest późniejsze "odzyskiwanie ciepła"

>resztę lepiej jest poddawać dłuższej obróbce [...] btw. jutro próbuję piec udziec jagnięcy w 70 st.
Brawo, racjonalnie, poprawnie i oszczędnie!, bo białko ścina się w temperaturze dużo niższej niż wrzenia (wody), więc nie ma potrzeby,
ale... że wszyscy korzystają z tradycji i tak jest mniej kłopotliwie to grzejąąąąąąą.
Ale - w wypadku tuż wyżej - raczej przypalonej, chrupiącej skórki nie uzyskasz Wink

pzdr serdecznie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
horst1969
zasłużony VIP
zasłużony VIP



Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 21:33, 22 Lis 2015    Temat postu:

można uzyskać w ostatniej fazie podkręcając temperaturę np. smażąc zmiemniaczki obok z ziołami Smile a jak sie posmaruje miodzikiem, to mhm Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tuby_lec
zasłużony VIP
zasłużony VIP



Dołączył: 27 Maj 2012
Posty: 2661
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 22:17, 22 Lis 2015    Temat postu:

horst1969 napisał:
można uzyskać w ostatniej fazie podkręcając temperaturę np. smażąc ...

Jak najbardziej, ale z... aż nadto pewnym efektem przypalonego dna Smile
Sam to osobiście widziałem - wielokrotnie, choć nie w moim wykonaniu Smile
Bo, wracając, ciągle mówimy o "mokrym spalaniu", tarciu i jego roli w zużyciu podajnika,
a w tym wypadku tego sobie nie wyobrażam, ponieważ wsad jest zanurzony albo w wodzie - ta wrze ok 100 stC -
albo w parze mokrej, a ta ma też ok. 100 Rolling Eyes
W przypadku opisanym w temacie, który miejscowa cenzura uporządkowała,
nie ma żadnej szansy na pirolizę wody i odzyskanie ciepła w reakcji tlen-wodór. Niestety.
Natomiast szansa na straty ciepła wymierne w PLN - jak najbardziej.

Co do miodu - nie wypowiadam się autorytatywnie, gdyż jedynym upoważnionym (bez obrazy Wink ) jest tutaj Jarek.
Ale ten z jakiegoś powodu jest wysoce nieaktywny, choć powinien: nadaktywny,
a to wskutek wyboru opcji, za którą głosował (więcej niż prawdopodobnie).
Pewnie znowu ten fragment gdzieś wywędruje, więc pozdrawiam konsumpcyjnie Little Honey Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
horst1969
zasłużony VIP
zasłużony VIP



Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:05, 23 Lis 2015    Temat postu:

Nie trzeba Jarka, sprawdzone empirycznie, wszystko wyszło "wkusno". Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia jagnięcego uda, ale nadawało się do rycerskich filmów Wink A przypalenie dna nie było wcale straszne, ponieważ jednak tłuszczyk z dołu obronił dno. Mam do tego naczynie szklane, którego nie staram sie oszczędzać, a rzecz tutaj akurat odbywała się w piekarniku.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endorfina
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrozów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:55, 23 Lis 2015    Temat postu:

Zdjęcie, zdjęcie! Trzeba było się podzielić Cool

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
horst1969
zasłużony VIP
zasłużony VIP



Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 1:21, 27 Lis 2015    Temat postu:

jakoś tak mam, ze fotografowanie obiadu kojarzy mi się ze spoufalaniem z nim Wink taka bariera

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endorfina
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrozów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 9:05, 05 Sie 2016    Temat postu:

Jak można robić tyle krzywdy samicom Sad

[link widoczny dla zalogowanych]

dla tych, którzy nie lubią czytać, albo bardziej przemawiają do nich obrazki
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ozi
Administrator
Administrator



Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1763
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lutynia
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 11:55, 05 Sie 2016    Temat postu:

Endi, przerzucasz się na "zdrowsze" mleko sojowe? A może jakieś syntetyki: [link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kilkujadek
weteran
weteran



Dołączył: 23 Lis 2012
Posty: 572
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:24, 05 Sie 2016    Temat postu:

Ciekawe jak się teraz czuje osoba organizująca/popularyzująca zawody w dojeniu krowy......
Endorfino jak myślisz... Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endorfina
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrozów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 17:30, 05 Sie 2016    Temat postu:

Ale Ty nie myl pojęć! Co innego krowa żyłowana, wykorzystywana prokreacyjnie, traktowana jak maszyna, a co innego zadowolona krowa, która funkcjonuje sobie ekologicznie i daje zadowolone mleko!

Znam wielu ludzi, którzy produkowali mleko przez całe, albo pół życia. Wierz mi, że taka krowa była w zupełnie innym poszanowaniu, niż te biedne zwierzęta w miejscach podobnych, jak na filmie.
Krowa, żyjąca w 'normalnym' gospodarstwie dożywa 20-25 lat. Krowa 'produkcyjna' 4-5 i PADA. To chyba o czymś świadczy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endorfina
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrozów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 17:32, 05 Sie 2016    Temat postu:

A nasza Mrozula jest BARDZO zadowolona z życia Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kilkujadek
weteran
weteran



Dołączył: 23 Lis 2012
Posty: 572
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 18:46, 05 Sie 2016    Temat postu:

Filmu nie widziałem, zbyt wrażliwy jestem (poważnie) i bardzo przeciwny wszelkim aktom znęcania się nad zwierzętami bez względu na to czy są moim obiadem czy nie.
a Mrozula musi być szczęśliwa przecież mieszka w tak fajnym miejscu, do którego kiedyś ludzie na wakacje jeździli (ow pkp)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endorfina
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrozów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:04, 03 Sty 2017    Temat postu:

To już teraz producent czosnku granulowanego nie musi pisać "Kraj pochodzenia: Chiny", tylko może "Wyprodukowano w Polsce" i to wystarczy?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
langosz
początkujący
początkujący



Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 23:15, 20 Lut 2017    Temat postu:

A z czym jeść awokado. Ponoć jest bardzo zdrowe i w ogóle sznurówki zawiązuje, lekarz powiedział że ma wiele minerałów i cennych składników no i to by się w sumie zgadzało:

fot. "http://www.zachowajmyzdrowie.pl/"
Jest tylko jeden malutki szkopulik - ono mi kompletne nie smakuje. Żona co chwila przynosi do domu i tak lezy, aż staje się zupełnie miękkie, nie mam jakoś sumienia wyrzucić (zresztą tanie nie jest) więc zjadam. Można jakoś podrasować ten "smak", może macie swoje patenty? Wiem, że są osoby co się zachwycają tym mdłym smakiem, ale ja do nich nie należę.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez langosz dnia Sob 14:19, 10 Mar 2018, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MIĘKINIA - PIERWSZE FORUM GMINNE Strona Główna -> Dowolne tematy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11
Strona 11 z 11

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin