|
MIĘKINIA - PIERWSZE FORUM GMINNE Zaproś znajomych do wspólnych rozmów
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tuby_lec
zasłużony VIP
Dołączył: 27 Maj 2012
Posty: 2661
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 10:37, 21 Lis 2015 PRZENIESIONY Sob 14:09, 21 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
horst1969 napisał: | Z ta grubością, to może żle się wyraziłem, ... |
Widać, że podstawy temat zredukował się z floriańskich do kulinarnych
>Z ta grubością, to może żle się wyraziłem,
na pewno
>i to bardziej w przypadku jak garnek jest duży i wychodzi poza element grzewczy,
... jest bardziej ekonomiczny - pisałem o niepotrzebnym "ogrzewaniu powietrza", co co światlejsze kobiety robią namiętnie
tu masz rację
>wtedy gruby garnek, chłonący ciepło, a potem, po zmniejszeniu grzania, oddający go
zgoda; tak jak duża ilość wody w c.o. (choć wolniej się nagrzewa)
>Co do gazu, to też wydaje mi się, że mam rację, cienkie dno nagrzewa się szybko do pewnego maximum,
nawet zdradzę, że to max to ok. 100 stC; przy zbyt słonych zupach może ciut więcej
>ale wolniej przekazuje ciepło potrawie,
wprost przeciwnie, opór cieplny maleje z grubością
> [...]nie stwarza prawie żadnego oporu cieplnego (garnki miedziane).
zob. wyżej
>...poza niektórymi typami potraw, wymagającymi krótkiej obróbki i szoku termicznego (steki, blanszowanie etc.)
tu wprowadziłeś nową zmienną - dotychczas była mowa (domyślnie) o gotowaniu;
to o czym piszesz to odmiana smażenia/pieczenia i wtedy moja teoria zastosowania nie ma; łatwo przesmażyć, łatwo przypalić
ale nagrzewanie jest o wiele szybsze i nieważne jest późniejsze "odzyskiwanie ciepła"
>resztę lepiej jest poddawać dłuższej obróbce [...] btw. jutro próbuję piec udziec jagnięcy w 70 st.
Brawo, racjonalnie, poprawnie i oszczędnie!, bo białko ścina się w temperaturze dużo niższej niż wrzenia (wody), więc nie ma potrzeby,
ale... że wszyscy korzystają z tradycji i tak jest mniej kłopotliwie to grzejąąąąąąą.
Ale - w wypadku tuż wyżej - raczej przypalonej, chrupiącej skórki nie uzyskasz
pzdr serdecznie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 21:33, 22 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
można uzyskać w ostatniej fazie podkręcając temperaturę np. smażąc zmiemniaczki obok z ziołami a jak sie posmaruje miodzikiem, to mhm
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
tuby_lec
zasłużony VIP
Dołączył: 27 Maj 2012
Posty: 2661
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 22:17, 22 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
horst1969 napisał: | można uzyskać w ostatniej fazie podkręcając temperaturę np. smażąc ... |
Jak najbardziej, ale z... aż nadto pewnym efektem przypalonego dna
Sam to osobiście widziałem - wielokrotnie, choć nie w moim wykonaniu
Bo, wracając, ciągle mówimy o "mokrym spalaniu", tarciu i jego roli w zużyciu podajnika,
a w tym wypadku tego sobie nie wyobrażam, ponieważ wsad jest zanurzony albo w wodzie - ta wrze ok 100 stC -
albo w parze mokrej, a ta ma też ok. 100
W przypadku opisanym w temacie, który miejscowa cenzura uporządkowała,
nie ma żadnej szansy na pirolizę wody i odzyskanie ciepła w reakcji tlen-wodór. Niestety.
Natomiast szansa na straty ciepła wymierne w PLN - jak najbardziej.
Co do miodu - nie wypowiadam się autorytatywnie, gdyż jedynym upoważnionym (bez obrazy ) jest tutaj Jarek.
Ale ten z jakiegoś powodu jest wysoce nieaktywny, choć powinien: nadaktywny,
a to wskutek wyboru opcji, za którą głosował (więcej niż prawdopodobnie).
Pewnie znowu ten fragment gdzieś wywędruje, więc pozdrawiam konsumpcyjnie Little Honey
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 19:05, 23 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Nie trzeba Jarka, sprawdzone empirycznie, wszystko wyszło "wkusno". Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia jagnięcego uda, ale nadawało się do rycerskich filmów A przypalenie dna nie było wcale straszne, ponieważ jednak tłuszczyk z dołu obronił dno. Mam do tego naczynie szklane, którego nie staram sie oszczędzać, a rzecz tutaj akurat odbywała się w piekarniku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:55, 23 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Zdjęcie, zdjęcie! Trzeba było się podzielić
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 1:21, 27 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
jakoś tak mam, ze fotografowanie obiadu kojarzy mi się ze spoufalaniem z nim taka bariera
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 9:05, 05 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
Jak można robić tyle krzywdy samicom
[link widoczny dla zalogowanych]
dla tych, którzy nie lubią czytać, albo bardziej przemawiają do nich obrazki
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ozi
Administrator
Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1763
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lutynia Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 11:55, 05 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
Endi, przerzucasz się na "zdrowsze" mleko sojowe? A może jakieś syntetyki: [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kilkujadek
weteran
Dołączył: 23 Lis 2012
Posty: 572
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 16:24, 05 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
Ciekawe jak się teraz czuje osoba organizująca/popularyzująca zawody w dojeniu krowy......
Endorfino jak myślisz...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 17:30, 05 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
Ale Ty nie myl pojęć! Co innego krowa żyłowana, wykorzystywana prokreacyjnie, traktowana jak maszyna, a co innego zadowolona krowa, która funkcjonuje sobie ekologicznie i daje zadowolone mleko!
Znam wielu ludzi, którzy produkowali mleko przez całe, albo pół życia. Wierz mi, że taka krowa była w zupełnie innym poszanowaniu, niż te biedne zwierzęta w miejscach podobnych, jak na filmie.
Krowa, żyjąca w 'normalnym' gospodarstwie dożywa 20-25 lat. Krowa 'produkcyjna' 4-5 i PADA. To chyba o czymś świadczy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 17:32, 05 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
A nasza Mrozula jest BARDZO zadowolona z życia
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kilkujadek
weteran
Dołączył: 23 Lis 2012
Posty: 572
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 18:46, 05 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
Filmu nie widziałem, zbyt wrażliwy jestem (poważnie) i bardzo przeciwny wszelkim aktom znęcania się nad zwierzętami bez względu na to czy są moim obiadem czy nie.
a Mrozula musi być szczęśliwa przecież mieszka w tak fajnym miejscu, do którego kiedyś ludzie na wakacje jeździli (ow pkp)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 14:04, 03 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
To już teraz producent czosnku granulowanego nie musi pisać "Kraj pochodzenia: Chiny", tylko może "Wyprodukowano w Polsce" i to wystarczy?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
langosz
początkujący
Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 23:15, 20 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
A z czym jeść awokado. Ponoć jest bardzo zdrowe i w ogóle sznurówki zawiązuje, lekarz powiedział że ma wiele minerałów i cennych składników no i to by się w sumie zgadzało:
fot. "http://www.zachowajmyzdrowie.pl/"
Jest tylko jeden malutki szkopulik - ono mi kompletne nie smakuje. Żona co chwila przynosi do domu i tak lezy, aż staje się zupełnie miękkie, nie mam jakoś sumienia wyrzucić (zresztą tanie nie jest) więc zjadam. Można jakoś podrasować ten "smak", może macie swoje patenty? Wiem, że są osoby co się zachwycają tym mdłym smakiem, ale ja do nich nie należę.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez langosz dnia Sob 14:19, 10 Mar 2018, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|