Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kilkujadek
weteran
Dołączył: 23 Lis 2012
Posty: 572
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 19:58, 04 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
100% racja z jednym małym ale... niestety te wszystkie bezkształtne wiszące już nie zielenieją bo mają w sobie więcej konserwantów niż ciało Lenina.....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:25, 04 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Generalnie mięso śmierdzi. a już świnina okrutnie! No i ta myśl o trupich jadach też nie zachęca
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Martika
zasłużony
Dołączył: 26 Mar 2015
Posty: 838
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 8:11, 08 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Fajnie na blogu pokazuje Hindus jak gotować np. cieciorkę [link widoczny dla zalogowanych]
Cieciorka zawiera bardzo dużo białka i może być zamiennikiem mięsa w diecie. Hindus tez pokazuje jak zrobić samemu ser paneer, który jest w indiach używany zamiast mięsa w potrawach. Jest tam tez (chyba) przepis na palak paneer czyli szpinak z tym serem. Jak nie ma to można sobie znaleźć w necie, świetne.
Ale i tak lubię mięso i jem ale miałam okresy, kiedy nie jadłam go.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 9:14, 14 Wrz 2015 Temat postu: |
|
|
Najlepsze ciasto świąteczne
Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- 3-4 szklanki dobrej whisky
Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości. Dobra...prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba..., by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko jak tylko to możliwe.
Powtórz operację.
Przy użyciu miksera ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeczkę sukru i ubjaj dalej.
W miedzyszasie zprawdź czy wisky jest na pewno taka jak trzeba. Najleppiej szklaneczkę.
Otfórz druga butelke jeźli czeba.
Wrzuś do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakź wiski żeby pootem gośie nie mufili sze jest trojonca. Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so fszuśisz! Fypis skok sytrynnmowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszysko jedno i frzusź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw na 350 stofni, saaaamknij źwiszki.
Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta i iś spać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
tuby_lec
zasłużony VIP
Dołączył: 27 Maj 2012
Posty: 2661
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 10:18, 14 Wrz 2015 Temat postu: |
|
|
Endorfina napisał: | Najlepsze ciasto świąteczne |
Na jakie święto?
Państwowe? Kościelne?
Domyślam się tylko, ze nie na Ramadan ani na pielgrzymkę sierpniową.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:22, 14 Wrz 2015 Temat postu: |
|
|
tuby_lec napisał: | Endorfina napisał: | Najlepsze ciasto świąteczne |
Na jakie święto? |
Najlepiej takie wolne od pracy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:22, 14 Wrz 2015 Temat postu: |
|
|
tuby_lec napisał: | Endorfina napisał: | Najlepsze ciasto świąteczne |
Na jakie święto? |
Najlepiej takie wolne od pracy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kilkujadek
weteran
Dołączył: 23 Lis 2012
Posty: 572
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 16:36, 14 Wrz 2015 Temat postu: |
|
|
Niesamowite jak tak można!!! tylko ciasta pieczenie, świętowanie,altanki, krowy dojenie, dni wolne... a PKB,PKP ZPT leży i pracować nie ma komu ochyda
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:51, 14 Wrz 2015 Temat postu: |
|
|
No nie przesadzaj aż tak! Jeżeli chodzi o PKP to czasem przecież stoi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 0:16, 16 Wrz 2015 Temat postu: |
|
|
ta znowu z tymi kaktusami
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Endorfina
Administrator
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrozów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 15:48, 18 Paź 2015 Temat postu: |
|
|
Gdzie można kupić dobrą kapustę do kiszenia?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kilkujadek
weteran
Dołączył: 23 Lis 2012
Posty: 572
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 21:13, 18 Paź 2015 Temat postu: |
|
|
targ w brzegu dolnym szatkują na miejscu:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 22:22, 19 Lis 2015 PRZENIESIONY Sob 14:01, 21 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Przeniesiono z wątku LOKALNE/Kaloryczność węgla -end.
Tubylec: nie tylko po zagotowaniu, nawet na etapie podgrzewania garnka duża część ciepła idzie w tzw. "gwizdek". Duże znaczenie ma materiał garnka, jego dno etc. Generalnie im grubsze dno garnka i jego zdolność do absorbcji ciepła, tym lepiej dla gotowania Szajsy z aluminium należy defenestrować natychmiast
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
tuby_lec
zasłużony VIP
Dołączył: 27 Maj 2012
Posty: 2661
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 10:54, 20 Lis 2015 PRZENIESIONY Sob 14:02, 21 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
horst1969 napisał: | Tubylec: nie tylko po zagotowaniu... |
Przykro mi to pisać, ale racji nie masz:
1. nawet na etapie podgrzewania garnka
a) podgrzać trzeba!, ale potem ciepło jest oddawane - straty są tylko przy tej części oddawanej w powietrze,
ale to jest (praktycznie nie do uniknięcia, choć oszczędności można się spodziewać przy dobrym wyregulowaniu gazu,
b) Generalnie im grubsze dno garnka - tym gorzej dla czasu nagrzewania!, choć lepiej po wyłączeniu gazu (zob. p. a)),
c) Generalnie im grubsze dno garnka - tym lepiej dla potrawy!, bo wskutek wolniejszego i bardziej równomiernego nagrzewania
trudniej o przypalenie; innej zalety nie widzę
d) Szajsy z aluminium - lecz zupełnie z innych względów! (medycznych),
jeśli chodzi o przewodność cieplną jest bardzo dobre. Można, rzecz jasna miedź, srebro lub złoto, ale drogieeeeeeee!
e) pozostaje kompromis: żeliwo (szare), ale kto by chciał dźwigać takie coś? W każdym razie dzisiejsze gospodynie, ev. pantoflarze Ludwicy ,
przedkładają estetykę nad użytkowość i ostrożność, by nie obić emalii, lub
f) użyć mikroweli, ale
chyba wystarczy; można by jeszcze, jednak ten kącik nie po to i administracja mogłaby wykluczyć.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
horst1969
zasłużony VIP
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 19:22, 20 Lis 2015 PRZENIESIONY Sob 14:04, 21 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Z ta grubością, to może żle się wyraziłem, mnie bardziej chodzi o podgrzewanie na płycie, i to bardziej w przypadku jak garnek jest duży i wychodzi poza element grzewczy, wtedy gruby garnek, chłonący ciepło, a potem, po zmniejszeniu grzania, oddający go jeszcze dłużej potrawie jest znacznie efektywniejszy. Co do gazu, to też wydaje mi się, że mam rację, cienkie dno nagrzewa się szybko do pewnego maximum, ale wolniej przekazuje ciepło potrawie, no chyba że faktycznie nie stwarza prawie żadnego oporu cieplnego (garnki miedziane). Ale generalnie, to poza niektórymi typami potraw, wymagającymi krótkiej obróbki i szoku termicznego (steki, blanszowanie etc.) resztę lepiej jest poddawać dłuższej obróbce termicznej na mniejszej temperaturze. btw. jutro próbuję piec udziec jagnięcy w 70 st.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|